hockey-LIVE

Tréner SR18 Javorčík: Nemyslím si, že slovenský hokej je na kolenách

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov pobláznila začiatkom apríla výkonmi na majstrovstvách sveta celé Slovensko. Veľký podiel na tom mal Norbert Javorčík. Hlavný kouč našej „osemnástky“ predstavuje nastupujúcu generáciu slovenských trénerov. Koncom minulého týždňa sa Javorčík zúčastnil prvého Národného rozvojového seminára, na ktorom ďalším odborníkom slovenského hokeja prezentoval zmeny v prístupe k hráčom, ktoré v reprezentácii SR“18“ zaviedol.

Na prvom Národnom rozvojovom seminári skupina 40 odborníkov diskutovalo o problémoch hokeja u nás a ich riešeniach. Všetci na záver podpísali Memorandum slovenského hokeja, ktoré má naštartovať zmeny, aby Slovensko bolo zase úspešnou hokejovou krajinou. Norbert Javorčík zastupoval na seminári trénerov. „Určite sa nemôžeme tváriť, že sme bez problémov a že nemáme rezervy. Problémy sme však aj vďaka tomuto semináru pomenovali a ideme ich riešiť. Takže slovenský hokej určite nie je na kolenách. Je tu stále veľa ľudí, ktorý chcú hokeju pomôcť, a seminár nám ešte pomôže progres zrýchliť,“ povedal po skončení Národného rozvojového seminára Javorčík.

Súčasný tréner SR“18“ zožal veľkú pochvalu za to, ako jeho zverenci na Majstrovstvách sveta hráčov tejto vekovej kategórie pristupovali k jednotlivým zápasom. „To je dôkaz toho, že sa v slovenskej osemnástke začalo pracovať trošku inak ako bolo zvykom doteraz,“ povedal prezident SZĽH Martin Kohút a pokračoval: „Keď som bol zvolený za prezidenta hokejového zväzu, vyslovil som prísľub, že celé hnutie pocíti zmeny zhruba za rok. Aj vďaka výkonom a hre SR“18“ tu náznaky zmien už sú. Samozrejme, čaká nás ešte veľa práce. Ale ak budeme rovnakým štýlom pokračovať, som presvedčený, že prídu výsledky, ktoré hokejová verejnosť očakáva.“

Norbert Javorčík chce v štýle svojej práce pokračovať aj ďalej. To znamená, že aj naďalej chce rozvíjať hokejovú, no hlavne osobnostnú stránku mladých hráčov a prispieť tak k zlepšeniu hokejových podmienok na Slovensku. „V tom ma Národný rozvojový seminár jednoznačne utvrdil. Zaujala ma tiež prednáška fínskeho odborníka Jukku Tikkajju na koučing ľudí, trénerov a hráčov. Podľa neho je rozvoj osobnosti možno dôležitejší ako rozvoj hráčskeho potenciálu. S takýmto posolstvom sa určite stotožňujem,“ povedal na záver Norbert Javorčík.

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 9.5.2017 10:15