hockey-LIVE

MS do 20 rokov: Bokroš nominoval na záverečný kemp - podrobný prehľad hráčov

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov vstupuje do záverečnej fázy pred blížiacim sa šampionátom tejto vekovej kategórie v Buffale, USA (26.december - 5.január). Tréner Ernest Bokroš musel okresať tréningovú jednotku hokejového tímu HK Orange 20 a zakomponovať do nej aj hráčov, ktorí pôsobia v zahraničí. Pozrime sa bližšie na to, s akým tímom bude náš tréner pracovať v americkom Rochestri, kde sa od soboty uskutoční záverečný kemp pred MS.

Do poslednej časti prípravy sa sitom predralo 28 hráčov, z ktorých po kempe bude musieť rady tímu opustiť ešte 5 ďalších. Ako spomenul tréner Ernest Bokroš, nebude to ľahký výber, pretože aj medzi odborníkmi panuje všeobecný konsenzus v tom, že tento ročník je jedným z tých kvalitnejších za posledné roky. K tomu sa pridajú aj príjemné starosti so začlenením hráčov zo zahraničných líg.

„Nejde o finálnu nomináciu na majstrovstvá sveta. V zámorí sa nám do záverečného kempu pripojí až desať hráčov zo zámoria. Týchto päť pätiek hráčov si to následne na tréningoch a najmä dvoch prípravných zápasoch proti Bielorusku a Rusku rozdá o záverečnú nomináciu na svetový šampionát, ktorú zverejníme po druhom prípravnom zápase,“ skonštatoval na margo nominácie hlavný tréner reprezentácie Ernest Bokroš.

Kto by nás teda mohol na nadchádzajúcich Majstrovstvách sveta do 20 rokov reprezentovať?

Brankári


Roman Durný

MHk 32 Liptovský Mikuláš

Zápasov: 23
Úspešnosť zásahov: 88,9%
Priemer inkasovných gólov na zápas: 3,67

Roman Durný odohral svoju sezónu v projekte HK Orange 20, čo znamenalo 18 zápasov v našej najvyššej súťaži a 5 zápasov v 1.lige. Bol pri všetkých štyroch výhrach svojho tímu proti celkom Tipsport ligy a vo väčšine týchto zápasov bol preverovaný 40 a viac strelami. Myslíme si, že jeho kvality môže tréner využiť v dôležitom zápase základnej skupiny proti Dánom.


Dávid Hrenák

St. Cloud State University (NCAA/USA)

Zápasov: 6
Úspešnosť zásahov: 94,7%
Priemer inkasovných gólov na zápas: 1,82

Dávid Hrenák síce v zámorskej NCAA neodohral veľké množstvo zápasov, no jeho štatistiky z týchto stretnutí sú priam ukážkové - necelé dva inkasované góly na zápas a takmer 95-percentná úspešnosť zásahov hovoria v jeho prospech voči súperom spoza oceánu. Zrejme ho uvidíme v jednom z duelov proti Kanade alebo Spojeným štátom.


Jakub Kostelný

HK DUKLA Trenčín

Zápasov: 18
Úspešnosť zásahov: 86,2%
Priemer inkasovných gólov na zápas: 4,48

Jakub Kostelný mal bohatšiu sezónu, aspoň čo sa týka pôsobenia v rôznych kluboch. Bol dvojkou v HK Orange 20, kde odohral 3 zápasy s úspešnosťou niečo málo cez 90%, vypomohol aj Považskej Bystrici v dvoch zápasoch 1.ligy a jeho hlavnou úlohou bolo chrániť bránku v extralige juniorov za tím Trenčín, v ktorom nastúpil na 13 stretnutí s úspešnosťou 88,5%.


Obrancovia

Martin Bodák

Kootenay Ice (WHL/Kanada)

Zápasov: 30
Bodov: 12 (1G + 11A)
Plus/mínus: -2

30 zápasov kanadskej Western Hockey League prinieslo Martinovi Bodákovi 12 bodov v štatistikách, čo je v jeho tíme Kootenay Ice najlepšie bodové postavenie pre obrancu. Veríme, že Martin ďalšie body pridá aj v zápasoch Majstrovstiev sveta v Buffale.


Martin Fehérváry

Oskarshamn IK (Švédsko)

Zápasov: 24
Bodov: 4 (0G + 4A)
Plus/mínus: +2

Martin Fehérváry je v jeho 18.rokoch pilierom našej obrany a takisto aj obrany tímu druhej najvyššej švédskej ligy, Oskarshamn IK. Blížiace sa MS by boli pre neho druhým vystúpením v tejto vekovej kategórii. Minulý rok sa mu na nich podarilo streliť jeden gól.


Samuel Fereta

HC SLOVAN Bratislava

Zápasov: 24
Bodov: 2 (0G + 2A)
Plus/mínus: -8

Tento kmeňový hráč juniorov HC Slovan Bratislava pôsobil v prebiehajúcej sezóne v tíme HK Orange 20, kde nezaznamenal žiadny bod. Dva body si priniesol zo zápasov proti celkom 1.ligy a ak by sa prebojoval do záverečnej nominácie, v jeho 18.rokoch by to boli jeho prvé MS do 20 rokov.


Tomáš Hedera

HC SLOVAN Bratislava

Zápasov: 28
Bodov: 3 (1G + 2A)
Plus/mínus: -7

Takisto hráč bratislavského HC Slovan a spoluhráč Samuela Feretu, s tým rozdielom, že Tomášovi sa podarilo nakuknúť v drese "belasích" aj do prestížnej KHL a to hneď v piatich zápasoch. 3 body si však do štatistík pripísal vo vystúpeniach 1.ligy. V 19tke by to boli takisto jeho prvé MS U20.


Michal Ivan

Acadie-Bathurst Titan (QMJHL/Kanada)

Zápasov: 22
Bodov: 9 (2G + 7A)
Plus/mínus: 0

Michal Ivan začínal sezónu ešte ako hráč HKM Zvolen v našej najvyššej súťaži, kde stihol odohrať 4 stretnutia, no potom však cestoval do Quebec Major Junior Hockey League v Kanade, kde sa mu v 18 zápasoch podarilo celkom impozantné bodové skóre 2+7, čo ho vo svojom tíme Acadie-Bathurst Titan radí k tým lepším obrancom.


Marek Korenčík

Lulea HF (Švédsko)

Zápasov: 27
Bodov: 7 (1G + 6A)
Plus/mínus: +1

Marek pôsobí v švédskej organizácii Lulea už od sezóny 2015/2016 a postupne sa prebojoval až do ligy hráčov do 20 rokov, v ktorej v tejto sezóne nazbieral úctyhodných 7 bodov, čo znamená miesto v TOP 5 obrancoch svojho tímu.


Dušan Kmec

Philadelphia Rebels (NAHL/USA)

Zápasov: 26
Bodov: 15 (2G + 13A)
Plus/mínus: -5

Dušan Kmec si v americkej juniorskej North American Hockey League vyskúšal hrať za dva tímy, Aberdeen a Philadelphiu. V oboch mal presvedčivé štatistiky, no v súčasnom tíme Philadelphie je druhým najlepším obrancom a to má odohratých ešte len 11 zápasov (s bilanciou 2+7). Má 19 rokov a tieto MS by pre neho mohli byť takisto prvými.


Andrej Leško

HC Bíli Tygři Liberec (ČR)

Zápasov: 16
Bodov: 3 (1G + 2A)
Plus/mínus: +1

Andrej začal sezónu v HK Orange 20, kde proti tímom z prvej ligy zaznamenal gól a asistenciu a v Tipsport extralige k nim pridal ešte jednu asistenciu. Neskôr sa presunul do juniorskej českej ligy, kde odohral 7 zápasov za HC Bílí Tygři Liberec zatiaľ bez bodového zápisu.


Dávid Matejovič

MMHK Nitra

Zápasov: 23
Bodov: 0 (0G + 0A)
Plus/mínus: -4

Dávid je kmeňovým hráčom Mestského mládežníckeho klubu HK Nitra hrajúci za projekt HK Orange 20 v extralige a 1.lige. V 23 zápasoch sa mu túto sezónu nepodarilo zaznamenať žiaden bod.


Vojtech Zeleňák

HC Sparta Praha (ČR)

Zápasov: 25
Bodov: 10 (3G + 7A)
Plus/mínus: -6

Na Vojtecha Zeleňáka má síce práva pražská Sparta, avšak túto sezónu takisto odohral v tíme HK Orange 20 ako jeho najlepší obranca. Extraligovým tímom strelil dva góly a pridal 4 asistencie a v 1.lige bola jeho bilancia ďalších 1+3. Otvárajú sa mu tak dvere na jeho prvé Majstrovstvá do 20 rokov.


Útočníci

Samuel Buček

Chicago Steel (USHL/USA)

Zápasov: 19
Bodov: 17 (6G + 11A)
Plus/mínus: -5

V juniorskej United States Hockey League háji Samuel Buček farby tímu z Chicaga a robí to veľmi dobre, keďže je tretím najlepším útočníkom tímu v produktivite. Je platným hráčom, ktorý vie dobre zavadzať brankárovi vo výhľade.


Viliam Čacho

HK DUKLA Trenčín

Zápasov: 28
Bodov: 20 (9G + 11A)
Plus/mínus: -8

Syn známeho Viliama Čacha hrá v HK Orange 20 na poste centra a v bodovaní klubu skončil na vynikajúcom treťom mieste. Zaznamenal aj víťazný gól proti extraligovej Žiline a mimo neho pridal v najvyššej lige ďalšie dva góly. V 1.lige to bolo ešte 6 presných zásahov.


Niki Jaško

HC SLOVAN Bratislava

Zápasov: 29
Bodov: 14 (9G + 5A)
Plus/mínus: -7

Niki Jaško patrí k produktívnym krídlam projektu Orange 20, kde sa po sezóne ocitol na treťom mieste medzi strelcami s piatimi gólmi v extralige a ďalšími štyrmi zásahmi v 1.lige.


Miloš Kelemen

HKM Zvolen

Zápasov: 45
Bodov: 17 (10G + 7A)
Plus/mínus: +5

Miloš Kelemen má v tejto sezóne odohratú najväčšiu porciu zápasov. Je kmeňovým hráčom HKM Zvolen, za ktorý odohral zápasy tak za juniorku, ako aj za extraligové mužstvo. Nechýbal ani vo výbere HK Orange 20, kde zaznamenal dovedna 7 bodov.


Filip Krivošík

LeKi Hockey (Fínsko)

Zápasov: 16
Bodov: 5 (1G + 4A)
Plus/mínus: +4

Filip Krivošík túto sezónu háji farby tímu LeKi vo fínskej juniorskej súťaži Mestis. V drese LeKi odohral aj tri zápasy turnaja Suomen Cup, ale v tých sa mu nepodarilo zapísať sa do bodových štatistík.


Peter Kundrik

HK ŠKP Poprad

Zápasov: 26
Bodov: 8 (3G + 5A)
Plus/mínus: -9

Peter je ďalším centrom vo výbere HK Orange 20 a z celkovej porcie 26 zápasov sa mu podarilo viac presadiť v našej extralige, kde zaznamenal bilanciu 2+3.


Adam Liška

Kitchener Rangers (OHL/Kanada)

Zápasov: 32
Bodov: 19 (9G + 10A)
Plus/mínus: +9

Adam Liška je nádejný reprezentant, ktorý túto sezónu hráva v zámorí v kanadskej Ontaria Hockey League. Nachádza sa medzi TOP 10 korčuliarmi svojho tímu v produktivite a na minuloročných MS do 18 rokov bol našim asistentom kapitána.


Patrik Marcinek

HKM Zvolen

Zápasov: 28
Bodov: 12 (4G + 8A)
Plus/mínus: -9

Ďalším členom kádra HK Orange 20 je Patrik Marcinek, ktorý ma zhodne 2 góly a 4 asistencie v Tipsport extralige a takisto aj v 1.lige. V extralige sa mu dokonca podarilo streliť víťazný gól. Patrik by v prípade výberu absolvoval svoje prvé MS v ľubovoľnej vekovej kategórii vôbec.


Miloš Roman

Vancouver Giants (WHL/Kanada)

Zápasov: 32
Bodov: 29 (8G + 21A)
Plus/mínus: +6

Miloš Roman pôsobí v tíme Vancouvru v kanadskej Western Hockey League a je výborným servírovačom prihrávok. Má ich na konte až neuveriteľných 21 počas 32 zápasov. Minulý rok nás reprezentoval v kategórii do 18 rokov a takisto si odkrútil premiéru v drese dvadsiatkárov. V oboch prípadoch zaznamenal zhodne 1 gól a 1 asistenciu.


Adam Ružička

Sarnia Sting (OHL/Kanada)

Zápasov: 33
Bodov: 38 (20G + 18A)
Plus/mínus: +4

Adam Ružička už druhú sezónu predvádza parádne výkony v drese Sarnia Sting v kanadskej juniorke. Jeho 38 bodov v 33 zápasoch ho radí na tretie miesto v tíme a takisto nám môže pomôcť to, že minulý rok nás už na MS U20 reprezentoval a podarilo sa mu streliť aj gól. Tento rok pôjde určite o jedného z najsledovanejších hráčov.


Erik Smolka

HK DUKLA Trenčín

Zápasov: 29
Bodov: 24 (13G + 11A)
Plus/mínus: +9

Najlepší hráč výberu HK Orange 20 je trenčiansky odchovanec Erik Smolka. V tíme bol najlepším strelcom a takisto aj lídrom v produktivite, vďaka čomu bol neraz postrachom aj pre naše extraligové celky. Tie v bránke prekonal šesť krát.


Samuel Solenský

Johnstown Tomahawks (NAHL/USA)

Zápasov: 24
Bodov: 23 (9G + 14A)
Plus/mínus: -1

V americkej North American Hockey League nás reprezentuje aj krídelník Samuel Solenský. Ten je vo svojom tíme Johnstown Tomahawks asistentom kapitána a právom patrí s veľkým náskokom na prvé miesto v tabuľke jeho produktivity. Minulý rok bol kapitánom našej reprezentácie do 18 rokov a preto je možné, že aj tento rok môžeme očakávať na jeho drese jedno z týchto písmen.


Marián Studenič

Hamilton Bulldogs (OHL/Kanada)

Zápasov: 31
Bodov: 30 (13G + 17A)
Plus/mínus: +15

Kanadský tím Hamilton Bulldogs v Ontario Hockey League sa už druhú sezónu môže spoľahnúť na Mariána Studeniča, ktorý v tíme dominuje s úctyhodným parametrom plus/mínus v pomere +15. Samozrejme nemôžeme zabudnúť ani na jeho produktivitu, vďaka ktorej sa umiestnil na štvrtom mieste a takisto má skúsenosti z reprezentovania našej krajiny na minulorčných MS do 20 rokov, kde sa mu ale nepodarilo bodovo zapísať.


Alex Tamáši

HC`05 Banská Bystrica

Zápasov: 34
Bodov: 22 (7G + 15A)
Plus/mínus: +10

Ako fotka naznačuje, Alex Tamáši je kmeňovým hráčom extraligeovej Banskej Bystrice, za ktorú v tomto ročníku odohral dovedna 7 zápasov s bilanciou 1+1. Viac sa ale predviedol v tíme HK Orange 20, kde sa umiestnil na druhom mieste v tabuľke produktivity. Tieto MS by mohli byť jeho prvými v kariére.


Vladimír Vybiral

MHk 32 Liptovský Mikuláš

Zápasov: 29
Bodov: 17 (10G + 7A)
Plus/mínus: -12

Posledným nominovaným hráčom je Vladimír Vybiral, takisto z projektu Orange 20, ktorý má síce vyššie negatívne plus/mínus, ale bodovo sa v tíme dotiahol do prvej päťky. Extraligové tímy prekonal až šesť krát.

Deň pred Štedrým dňom (23. decembra) po skončení prípravného kempu v Rochestri sa dozvieme, ktorých 5 hráčov opustí tento širší výber. Predchádzať tomu budú ešte dva prípravné zápasy, keď 22. decembra o 1:00 ráno vyzveme Bielorusko a 23. decembra o 22.hodine nastúpime proti Rusku. Vývoj základnej skupiny budeme sledovať aj s našim portálom priamo v dejisku šampionátu - v Buffale, odkiaľ vám prinesieme bližšie informácie.

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 14.12.2017 10:30