hockey-LIVE

SR 18 premiérovo do finále Hlinka-Gretzky Cupu proti Rusku

Slovensko - Fínsko 6:2 (1:0, 4:0, 1:2)

Po troch víťazstvách v základnej skupine Hlinka-Gretzky Cup, keď si naši hokejisti dokázali postupne poradiť v dueli s USA (5:2), s Nemeckom po vysokej výhre (12:2) a napokon aj so Švédskom po dramatickej koncovke (4:3), si slovenskí mladící zmerali sily v semifinálovom zápase proti výberu Fínska.

 

Prvú obrovskú šancu zápasu si vypracovali Slováci už v 5.minúte, keď po Molnárovej strele puk prepadol za Kokkov betón, no bránkovú čiaru napokon neprekročil. Následné dobiedzanie Molnára bolo však vyhodnotené rozhodcami v rozpore s pravidlami, a preto putoval na trestnú lavicu za hrubosť. Aj v druhej veľkej gólovej šanci sa ocitol Molnár. V 12. minúte po hrubej defenzívnej chybe fínskej obrany servíroval puk spoza bránky Dvorskému, no náš najlepší strelec tímu neprekonal fínskeho brankára.O pár sekúnd neskôr však rozhodcovi neunikol ďalší nedovolený zákrok Molnára, ktorý sa opäť musel pobrať na trestnú lavicu.Počas prebiehajúceho oslabenia unikol po ľavom krídle Petrovský a strelou na Kokkovu lapačku nezadržateľne skóroval - 1:0. Už po nasledujúcom vhadzovaní si Fíni vypracovali výbornú šancu na vyrovnanie, no Eliáš sa prekabátiť Lassilovým blafákom nenechal. Mladí Slováci sa v druhej tretine neuspokojili s dosiahnutým vedením a neustále sa prezentovali aktívnou hrou smerom dopredu. Odmena na seba nenechala dlho čakať a vytúžený druhý gól sa stal realitou v 27. minúte. Po Moškovej strele od modrej čiary šikovne tečoval puk Repčík -2:0. O minútu neskôr Sýkora svojou strelou z otočky prekvapil celú Easton Arénu na čele s fínskym brankárom -3:0. V 39.minúte dostali Fíni šancu na zníženie stavu stretnutia, keď na trestnú lavicu putoval Dvorský. Presilová hra však Fínom opäť veľmi nevyšla a po hrubej individuálnej chybe fínskeho obrancu na útočnej modrej čiare sa do samostatného nájazdu dostal Sýkora. Ten predviedol ukážkový blafák a puk poslal za bezmocného Kokka. To však ešte nebolo posledné slovo odvážne hrajúcich Slovákov v oslabení. O pár sekúnd neskôr unikol po ľavom krídle Šotek a nenápadnou strelou z pomerne ostrého uhla nachytal fínskeho brankára na hruškách -5:0. Do tretej tretiny sa fínski tréneri rozhodli pre brankársku zmenu a Kokka vo fínskej bráne nahradil Lukkarinen.  Lukkarinenovo čaro bolo napokon prelomené v 45. minúte, keď sa premiérovo v zápase trafil Dvorský- 6:0. O minútu neskôr sa podarilo po prvýkrát v zápase skórovať aj mladým Fínom, keď sa najlepšie pred bránkou zorientoval Hokkanen - 6:1. Slováci nasledne poľavili v koncentrácii, čo malo za následok dve krátko po sebe idúce výlučenia. Presilovku o dvoch hráčov sa Fínom podarilo využiť expresne rýchlo, keď sa v 58.minúte do pravého horného rohu Eliášovej brány trafil Kemell – 6:2. Slováci si už dosiahnuté štvorgólové vedenie dokázali ustrážiť do konca zápasu a preto postúpili do finále Hlinka Gretzky Cupu, kde sa stretnú s rovesníkmi z Ruska.

 

Slovensko - Fínsko 6:2 (1:0, 4:0, 1:2)

 

Góly: 14. Petrovský (Nátny), 27. Repčík (Moško, Slafkovský), 28. Sýkora (Petrovský, Nátny), 39. Suchý, 40. Šotek, 55. Dvorský (Repčík, Slafkovský) – 56. Hokkanen (Raiman), 58. Kemell (Lassila). Vylúčení: 8:8 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 3:0, Rozhodovali: Müllner, Žák – Valo, Gegáň – Konc st., 500 divákov.

Zostava SR: Eliaš - Nemec, Moško, Štrbák, Nátny, Kmec, Žabka, Krakovský, Nahálka – Mešár, Repčík, Slafkovský – Sýkora, Petrovský, Žlnka – Čiernik, Dvorský, Molnár – Šotek, Suchý, Honzek.

 

Zostava FIN: Kokko, (Lukkarinen) - Laakso, Kulonummi, Kemell, Lassila, Kaksimäki-  Vuorinen, Salin, Vuorio, Rönni, Nyman- Grönlund, Heinonen, Hokkanen,  Bau, Lundell- Vesala, Männistö,  Raiman,  Halttunen

Komentáre
Odoslať

Jakub Kurek


Publikované: 6.8.2021 23:46