NHL

Kto má najväčšie šance na zisk Stanley Cupu 2018/2019

NHLV tak vyrovnanej a dlhodobej súťaži nie je vôbec jednoduché predpovedať celkového víťaza. No každý fanúšik NHL svojho favorita určite má. Dočká sa „Alex the gr8“ obhajoby Stanley Cupu? Naplní Toronto predpoklady s úlohou najväčšieho favorita? Uvidíme spanilú jazdu „rytierov“ z Vegas alebo nás čaká iné veľké prekvapenie?

Komu sa verí najviac?

Aj po 12-tich odohraných zápasoch väčšiny z tímov, zostáva najväčším kurzovým favoritom na zisk Stanley Cupu 2018/2019 Toronto Maple Leafs a Tampa Bay Lightnings. Pravdepodobnosť viac ako 10% na víťazstvo a kurz v intervale 7.00 - 10.00 patrí okrem nich aj Nashvillu Predators, ktorý výborne odštartoval aktuálny ročník. Viac ako 5%-né šance si uchovávajú ďalší potenciálni favoriti. Boston Bruins, Pittsburgh Penguins, Winnipeg Jets, San José Sharks a vlaňajší obhajca a finalista Washington Capitals s Vegas Golden Knights. Na opačnom konci dlhodobej ponuky na víťaza Stanley Cupu sú Ottawa Senators a trápiaci sa Detroit Red Wings ako najväčší outsider súťaže s celkovým kurzom na víťazstvo od 200.00 až k 350.00 v závislosti od ponuky bookmakera.

Tabuľka kurzových favoritov na zisk Stanley Cupu
Zdroj: oddsportal.com

Očakávajú zlepšenie

K tímom, ktoré zaznamenali neúspech v minulej sezóne, aj kvôli nevybojovaniu play-off, patrí Buffalo Sabres, Calgary Flames a St. Louis Blues. Práve tieto tímy zaznamenali slušný nárast dôvery pre túto sezónu. Čomu to pripísať? Buffalo získalo jednotku draftu obrancu Rasmusa Dahlina, Jeffa Skinnera z Caroliny. Za predaj O´Reillyho si mohli dovoliť Cartera Huttona do bránky a zárukou útočnej sily je určite i Zack Eichel, či univerzál Sam Reinhart. Najhorší, 62 bodový tím z minulej sezóny tak má na čom stavať. Čakáme zlepšenie aj od Calgary Flames a St. Louis Blues. O úspechy „plameňov“ sa majú postarať útočné hviezdy Gaudreau, Monahan, Tkatchuk, či Backlund, v bráne s Mikom Smithom. Blues zas povedie Tarasenko, Schenn, Perron a Steen, v bráne s Jakom Allenom.

Aj keď je sezóna iba v 15%-ách svojej základnej 82 zápasovej porcie každého z tímov, predpoklady o zlepšení zatiaľ naplno potvrdzuje Calgary Flames i Buffalo Sabres. Patrí im zatiaľ postupová priečka do playoff.

Slováci a Česi v nezáujme NHL

Verme, že sa trend úpadku počtu slovenských hráčov v NHL sa po minuloročnom kvalitnom predstavení Slovákov na MS U18 na chvíľu zastaví. Ako bonus pre Slovensko vyznieva počet našich hráčov v predsezónnych kempoch. Bolo v nich 21 Slovákov, ktorí čakali na svoju príležitosť. No v hlavných zostavách sa dlhodobo objavuje necelá desiatka z nich. K poslednému októbrovému víkendu presne 8. Plnú zápasovú porciu zatiaľ absolvoval Tomáš Tatar v drese Montreal Canadiens a Zdeno Chára ako kapitán Boston Bruins. Pravidelne sa v základe objavuje aj Richard Pánik z Arizony Coyotes, či Jaroslav Halák ako brankár Bostonu. Christián Jaroš nastúpil tiež na väčšinu zápasov Ottawy Senators. Marko Daňo je po zmene dresu pravidelnou súčasťou Colorada Avalanche. Martin Marinčin zas odohral polovicu zápasov v drese najväčšieho favorita NHL 2018/2019 Toronta Maple Leafs. Peter Budaj odchytal v Los Angeles Kings zatiaľ jediný zápas. Časy s viac ako 30-timi hráčmi v sezóne NHL sú dávno preč.

Presne toľko ich pravidelne mávajú českí reprezentanti. Presne 31 českých hokejistov už okúsilo aktuálnu sezónu v NHL. Najvyťaženejšími a zároveň najúspešnejšími sú po odohranej necelej pätine základnej časti David Pastrňák a David Krejčí z Boston Bruins, Tomáš Hertl zo San Jose a Jakub Voráček z Philadelphie Flyers. Úspešne im sekundujú Dominik Simon v drese Penguins, Michael Frolík v Calgary Flames, Radek Faksa z Dallas Stars i Ondrej Palát v drese jedného z favoritov súťaže, Tampy Bay Lightnings. Z obrancov vynikajú Radko Gudas z Flyers, Jan Rutta z Chicago Blackhawks, či Michal Kempný v drese obhajcu Stanley Cupu. Brankárskemu triu Rittich, Mrázek, Neuvirth vládne v štatistikách prvý menovaný v drese Calgary Flames.

Všeobecný pokles záujmu o československý hokej však zaznamenávajú aj naši susedia. Česi pamätajú časy, keď ľadové plochy počas sezóny NHL vyskúšala aj takmer 50-tka hráčov. Verme, že blížiace sa MS v ľadovom hokeji na Slovensku prinesú modernizáciu nielen na poli organizácie, ale hlavne v možnostiach pri výchove mladých hokejistov. Potenciálny úspech by určite privodil správnu atmosféru a zvýšený záujem aj u verejnosti.

Nechajme sa prekvapiť, čo všetko prinesie rozbehnutý kolotoč NHL 2018/2019 a zaželajme úspech aj slovenskej hokejovej elite.

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 16.11.2018 08:44