Nemecký pohár

Cieľ Slovenska v Krefelde: Byť lepší ako Kanada!

Deutschland CupNemecký pohár je každoročnou úvodnou udalosťou v rámci prípravy reprezentácií na Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Aktuálny ročník napíše svoju 29. epizódu aj so slovenskou účasťou. Pre Slovákov je to obľúbený prípravný turnaj. Veď hneď pri svojom prvom štarte v roku 1994 odohrali úspešný turnaj. V exkluzívnom finále s Českou republikou prehrali tesne 3:4.

Jubilejný štart Slovenska

Iba v rokoch 1993, 1995, 2002 a 2003 Slovensko chýbalo na Nemeckom pohári. Ročník 2018 bude pre slovenskú reprezentáciu už 20.-tym, ktorého sa zúčastní. Zároveň sme po Nemecku a Kanade tretím najúspešnejším tímom v medailovej bilancii. Na skok cez Kanadu potrebujeme v Krefelde zvíťaziť. Po minuloročnom druhom mieste a víťazstve v roku 2016 zabojujeme v poradí už o piate víťazstvo. Súpermi Slovákov budú postupne Švajčiari, Rusi a domáci Nemci. Kurzovými favoritmi sa javia obhajcovia prvenstva z vlaňajška, hráči olympijského výberu Ruska. Aj keď relevantne predikovať novembrový prípravný turnaj, je koncom septembra ešte priskoro.

Prvýkrát v novom šate

Nemecký pohár bude pre slovenský tím krstom nových dresov s novým logom slovenskej hokejovej reprezentácie. Reprezentantom a verejnosti ich predstavili 6. septembra. Troma zdvihnutými hokejkami symbolicky modifikované trojvršie má priniesť oslavu víťazstva a úspechu v novej ére slovenského hokeja. Držme našim na čele s Craigom Ramsaym palce, nech je krst dresov a štart v novej reprezentačnej sezóne úspešný.

Príprava je namierená k hlavnému cieľu a vrcholu sezóny, ktorým pre Slovensko budú dlho očakávané majstrovstvá sveta v Košiciach a Bratislave. Uskutočnia sa od 10. do 26. mája 2019. V košickej A skupine postupne privítame hráčov USA, Fínska, Kanady, Nemecka, Francúzska, Veľkej Británie a Dánska.

Tradične v novembri

História Nemeckého pohára siaha do roku 1987. Vtedy za účasti ČSSR, Nemecka a Poľska videli diváci tri zápasy v troch dňoch. Turnajový formát priniesol úspech Československu. Konal sa v povianočnom termíne ako aj rok na to. Prvé tri ročníky sa odohrali v Stuttgarte s výnimkou 1989, keď sa turnaj neodohral, aj kvôli politickej situácii u nás. A práve od roku 1990 sa koná v niektorom z nemeckých miest pravidelne v novembri. Výnimkou bola ešte výluka v rokoch 1998 a 1999, keď sa turnaj neuskutočnil.

Zmena po desaťročí

Najväčšej popularite sa Nemecký pohár tešil v rokoch 1993-1995. Obsadzovalo ho 7-8 krajín. V dvoch skupinách sa bojovalo o body a nasledovali zápasy o umiestnenie podľa poradia v skupinách. Aktuálny formát so 4 účastníkmi v skupine, kde odohrá zápas každý s každým je platný už celé desaťročie. Pre tento rok však nastala dôležitá zmena. Miesto podujatia sa presúva po celej dekáde z Bavorska (Mníchov, Augsburg) do Krefeldu. Zápasy budú prebiehať v domácej hale König Palast. Ďalšou novinkou je aj to, že organizátori rozložia šesť hraných súbojov na štyri dni miesto pôvodných troch.

Program Slovenska na Nemeckom pohári 2018 v Krefelde (8.- 11. novembra 2018):

  • štvrtok 8. 11. – SLOVENSKO – Švajčiarsko (15:30), Nemecko – Rusko (Olympijský tím) (19:00)
  • piatok 9. 11. – VOĽNÝ DEŇ
  • sobota 10. 11. – Nemecko – Švajčiarsko (13:30), Rusko (Olympijský tím) - SLOVENSKO (17:00)
  • nedeľa 11. 11. – Švajčiarsko – Rusko (Olympijský tím) (11:00), Nemecko – SLOVENSKO (14:30)

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 7.11.2018 08:51