NHL

Ovečkin má reálnu šancu dohnať Gretzkeho

OvechkinPodľa štatistík má Ovečkin reálne šance dohnať Gretzkeho. Ľavé krídlo washingtonského Capitals potrebuje priemerne 36 gólov v nasledujúcich siedmich sezónach, aby sa stal najväčším lídrom v skórovaní NHL všetkých čias.

Ovechkin

História sa prepisuje

Ovečkin v aktuálnej sezóne vedie v NHL s 29 gólmi v 33 zápasoch. Toto prvenstvo však preňho nie je nič nové. Vo svojich prvých 13-tich sezónach v NHL totiž sedemkrát získal cenu najlepšieho strelca - Maurice "Rocket" Richard Trophy, čo je na jeho vek (33 rokov) skutočne pozoruhodné. Posledný raz, keď sa 33-ročnému hráčovi alebo staršiemu podarilo viesť v NHL v počte strelených gólov bolo v sezóne 1974-75, keď Phil Esposito z Boston Bruins skóroval 61-krát. V sezóne 2005-06 zarobil 54 gólov vtedy 33-ročný Jaromír Jágr, no skončil druhý za Johnathanom Cheechoom zo San Jose Sharks, ktorého počet nastrieľaných gólov sa vyšplhal na 56.

Aj priemer postačí

Vek pre Ovečkina pravdepodobne nepredstavuje nijaký výrazný faktor. Ruský profesionál totiž nemal problém v 82 zápasoch streliť dokopy 72 gólov. Ak bude pokračovať v súčasnom tempe, športové tipy na jeho skórovanie budú s najväčšou pravdepodobnosťou úspešné. Ak zostane vo svojich priemerných výkonoch (0,62 gólu za zápas), mohol by túto sezónu prekonať hráčov ako Dave Andreychuk, ktorý za svoju kariéru nastrieľal 640 gólov a je aktuálne na štrnástej priečke v zozname hráčov NHL s najvyšším počtom umiestnených gólov, alebo by mohol predísť aj trinásteho Brendana Shanahana, ktorý má na konte 656 presných striel.

258 gólov do dorovnania Gretzkeho

Ak sa však 33-ročnému Ovečkinovi podarí produkovať o niečo viac gólov ako je jeho priemer, mohol by potenciálne predbehnúť aj Wayna Gretzkyho, ktorý za 1 487 zápasov skóroval presne 894-krát. Štatisticky mu tak na jeden zápas pripadá 0,60 gólu a robí ho to najúspešnejším strelcom gólov v celej histórii NHL. Ovečkin má zatiaľ pripísaných 636 gólov v priebehu 1 036 zápasov a potrebuje ešte 258 gólov, aby Gretzkeho skóre dorovnal. V priemere tak v najbližších siedmich sezónach musí streliť 36 gólov.

Veľa závisí aj od ďalšieho pôsobiska

Pre lepšiu predikciu pravdepodobnosti tohto scenára si môžeme spomenúť na jeho doterajšie výsledky. Predstavme si, že Ovečkin v tejto sezóne zopakuje svoju štatistiku z rokov 2012-13, kedy strelil za zápas priemerne 0,66 gólu. Naposledy strávil priemerne aspoň 20:53 času na ľade počas každého zápasu a percento streľby sa vyšplhalo na minimálne 14,5. V takomto prípade by skončil aktuálnu sezónu s 54 gólmi v 82 zápasoch, čo by preňho znamenalo 661 gólov v 1 085 zápasoch. Potreboval by tak ešte 233 gólov, resp. priemerne 33 gólov v ďalších siedmich sezónach, aby dorovnal výkon, ktorý má na konte Gretzky. Veľa však závisí aj od jeho ďalšieho pôsobenia v NHL - jeho kontrakt končí o 2 roky a potom by teoreticky mohol
zostať ako voľný hráč.

Vek nemusí byť prekážkou

Aj keď existuje všeobecný vzťah medzi starnutím hráčov s ubúdajúcim počtom strelených gólov, v prípade Ovečkina je reálne, že sa mu aj naďalej bude dariť každú sezónu streliť aspoň 30 gólov. Ovečkin sa totiž viditeľne vekom zlepšuje. Napríklad taký Steve Yzerman strelil ako 34-ročný 35 gólov za Detroit Red Wings a na zozname je s počtom 692 gólov deviaty. Shanahan vo veku 37 rokov nastrieľal 40 gólov taktiež za Detroit, čo mu s počtom 656 presných striel zabezpečilo dve priečky pred Ovečkinom. Za Gretzkym si striebro zatiaľ drží Gordie Howe (801) a tretí je Jaromír Jágr (766).

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 5.1.2019 11:19