MS "U20"

Dvadsiatka vstúpila do zvolenskej bubliny s negatívnymi testami a pozitívnou náladou

SR20 vo ZvoleneZáverečná fáza prípravy slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov na blížiaci sa svetový šampionát v Kanade odštartovala pondelňajším nástupom do bubliny vo Zvolene. Pred ním absolvoval každý hráč i člen realizačného tímu PCR test na koronavírus a až do výsledku trávil čas izolovaný v karanténnej izbe.

Krátko popoludní prišli z laboratórnej diagnostiky pozitívne správy. Všetkých 58 vykonaných testov malo negatívny výsledok.

Realizačný tím juniorskej reprezentácie musel na poslednú chvíľu riešiť zmenu na nominačnom zozname. „Markus Michalík nemohol nastúpiť do bubliny pre zdravotné ťažkosti, namiesto neho sme zavolali Artura Turanského,“ priblížil zmenu hlavný tréner Róbert Petrovický.  

Štyridsaťsedemročný kouč prišiel do Zvolena dobre naladený a s vedomím, že hráči aj tréneri majú pred sebou náročný boj. Dva týždne strávia v bubline pod Pustým hradom, vyše tri v izolácii v Edmontone. „Pre každého z nás to bude nová situácia. Musíme sa rešpektovať, byť zodpovední, starať sa o seba. V prvej zvolenskej etape nás bude viac, v druhej už menej, keďže nomináciu zredukujeme. Od toho momentu nabehneme na veci, ktoré budeme chcieť nacvičovať podrobnejšie. Bude to ťažké, nové, ale verím, že to zvládneme,“ doplnil tréner Petrovický.

Do 6. decembra bude mať k dispozícii 45 hokejistov, z toho piatich brankárov. Na Mikuláša trénerský štáb zredukuje nominačný zoznam o desať mien. V hre o letenku do Edmontonu zostane 30 hráčov a päť brankárov.  

Skúsenosti od Shoreovcov

O miesto prišiel zabojovať aj 18-ročný obranca Marko Stacha, ktorý ešte v nedeľu hral zápas za Duklu Trenčín v Nitre a pomohol hosťom k triumfu 6:3. „Cítim sa skvele. V posledných zápasoch sa mi hralo dobre, aj preto verím, že si formu prenesiem do reprezentácie a pomôžem tímu,“ vravel mladý obranca, ktorý odohral na uplynulom juniorskom šampionáte v Česku tri stretnutia a zaradil sa k triu najlepších slovenských hráčov na turnaji.

Napriek prísnym podmienkam si chce na svetovom šampionáte zahrať aj na prelome rokov 2020 a 2021. Verí, že k presvedčeniu trénerského štábu mu môžu pomôcť aj krátke skúsenosti, ktoré získal od bratov Nicka a Drewa Shoreovcov. Americkí legionári sú po príchode do Trenčína nezastaviteľní. V štyroch dueloch nazbierali dovedna trinásť kanadských bodov. Sú ozdobou aktuálneho extraligového diania. „Mal som možnosť sedieť vedľa Nicka Shorea v kabíne, tak som si od neho pýtal nejaké rady.  A dostal som ich. Obaja sú skvelí hokejisti, bola radosť s nimi hrať,“ doplnil Marko Stacha.

Ťažšie ako inokedy

Z Fínska priletel na pondelňajší zraz aj 18-ročný útočník Ján Lašák. „Som pripravený. Uvedomujem si, že je tu veľa hráčov a bude ťažké dostať sa do záverečného výberu, určite ťažšie ako inokedy. Urobím však všetko, aby som sa do Kanady dostal,“ povedal na margo boja o miesta do Edmotonu mladý krídelník juniorského tímu Jokeritu Helsinki.

Do severskej krajiny zamieril, aby v ťažkej koronadobe odohral pred záverečnou fázou prípravy čo najviac zápasov. Napokon nastúpil na štyri a zaknihoval dve asistencie. „Prvých desať dní som strávil v karanténe, v ktorej som podľa plánu robil, čo sa dalo. Neskôr som bol pozitívny. Už pred vyše týždňom som sa však vrátil na ľad. Teraz sa cítim dobre a pripravene,“ dodal Ján Lašák.

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 1.12.2020 07:15