MS "U20"

Podrobný prehľad našich juniorských reprezentantov

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov vstupuje do záverečnej fázy pred blížiacim sa šampionátom tejto vekovej kategórie v Edmontone a Red Deer, Kanada (26.december - 5.január). Tréner Ivan Feneš musel okresať tréningovú jednotku a zakomponovať do nej aj hráčov, ktorí pôsobia v zahraničí. Pozrime sa bližšie na to, s akým tímom bude náš tréner pracovať v Kanade, kde sa od pondelka uskutoční záverečný kemp pred MS.

Do poslednej časti prípravy sa sitom predralo 28 hráčov, z ktorých po kempe 22.decembra budú musieť rady tímu opustiť ešte traja ďalší. Ako spomenul tréner Ivan Feneš, nebude to ľahký výber, pretože aj medzi odborníkmi panuje všeobecný konsenzus v tom, že tento ročník je jedným z tých najkvalitnejších za posledné roky. K tomu sa pridajú aj príjemné starosti so začlenením hráčov zo zahraničných líg.

Kto by nás teda mohol na nadchádzajúcich Majstrovstvách sveta do 20 rokov reprezentovať?

Brankári

Tomáš Boľo
St. Cloud Norsemen (USA)

Zápasov: 12
Úspešnosť zásahov: 90,4%
Priemer inkasovných gólov na zápas: 2,29

Tomáš Boľo odchytal väčšinu sezóny ako prvý brankár tímu St. Cloud Norsemen v americkej North American Hockey League, kde patrí k najlepším brankárom.


Rastislav Eliaš
Green Bay Gamblers (USA)

Zápasov: 7
Úspešnosť zásahov: 84,9%
Priemer inkasovných gólov na zápas: 4,78

Rasťo je v americkej USHL v pozícii druhého brankára, ktorému sa podarilo vyhrať 3 zo 7 zápasov.


Šimon Latkóczy
Madison Capitols (USA)

Zápasov: 17
Úspešnosť zásahov: 89,2%
Priemer inkasovných gólov na zápas: 3,21

Určite si spomínate na minuloročné výkony Šimona Latkóczyho v našej bránke, ktorými privádzal nejedného súpera do zúfalstva. Vyzerá to tak, že aj tento rok sa budeme spoliehať hlavne na jeho kvality, ktoré túto sezónu ukazoval v americkej USHL, kde s tímom Madison Capitols vyhral až 11 zápasov a jeden remizoval.

Obrancovia

Denis Bakala
HC 21 Prešov

Zápasov: 21
Bodov: 1 (0G + 1A)
Plus/mínus: -2

V kádri nováčika našej najvyššej súťaže, HC 21 Prešov, štartoval vo väčšine zápasov aj mladý Denis Bakala, ktorému sa podarilo asistovať na jeden gól.


Šimon Bečár
Chicago Steels (USA)

Zápasov: 30
Bodov: 17 (3G + 14A)
Plus/mínus: -2

Šimon má skúsenosti z minuluročných Majstrovstiev sveta juniorov, kde síce nebodoval, no tento rok má k tomu predispozíciu vzhľadom na úspešnú sezónu v americkej akadémii do 18 rokov, kde sa mu podarilo nazbierať až 17 bodov. Jeho nový zamestnávateľ, Chicago Steels, ho zatiaľ nevidel bodovať, ale svoje obranné schopnosti si plní na 100%.


Oliver Fatul
HC´05 Banská Bystrica

Zápasov: 14
Bodov: 4 (0G + 4A)
Plus/mínus: +5

Nováčik na MS bude aj Oliver Fatul, ktorý na začiatku sezóny obliekal dres Modrých krídiel Slovana v 1.lige s bilanciou 2 asistencií, no napokon zakotvil v A-tíme Banskej Bystrice, kde si takisto pripísal rovnaký podiel asistencií.


Šimon Groch
HC Olomouc (ČR)

Zápasov: 27
Bodov: 13 (3G + 10A)
Plus/mínus: -10

Šimon si prešiel počas aktuálnej sezóny rýchlym kariérnym vývojom, keď "dvadsiatku" Olomouca vymenil za druholigový Havířov a nakoniec skončil v najvyššej súťaži v drese HC Olomouc. Tu síce ešte v siedmych zápasoch nebodoval, no v nižších súťažiach sa mu podarilo nazbierať 13 bodov.


Jozef Viliam Kmec
Prince George Cougars (Kan.)

Zápasov: 25
Bodov: 12 (2G + 10A)
Plus/mínus: +4

Kanadská Western Hockey League je domovom pre Jozefa Viliama Kmeca, ktorý oblieka dres tímu Prince George Cougars a v tímovej produktivite obrancov sa nachádza na vynikajúcom treťom mieste.


Samuel Kňažko
Seattle Thunderbirds (Kan.)

Zápasov: 45
Bodov: 31 (9G + 22A)
Plus/mínus: +12

Na minuloročných MS do 20 rokov bol Samuel našim kapitánom, čo nemusí byť vylúčené ani v tomto roku po jeho drvivých výkonoch v drese juniorského TPS Turku, než odišiel za oceán do Kanady. Kňažko stihol odohrať za Slovensko aj 6 zápasov v reprezentácii Áčka a z nich tri dokonca kvalifikáciu na olympiádu v Pekingu.


Šimon Nemec
HK Nitra

Zápasov: 28
Bodov: 15 (0G + 15A)
Plus/mínus: +8

Neznámy vám nebude určite ani Šimon Nemec, ktorý nás reprezentoval pred rokom a vtedy sa mu podarilo 4x asistovať. V tejto sezóne takisto okúsil olympijskú kvalifikáciu a turnaj našej A-reprezentácie. V Nitre podáva medzi mužmi solídne výkony, čo mu prinieslo ďalších 13 asistencií.


Rayen Petrovický
TuTo Turku (Fín.)

Zápasov: 21
Bodov: 12 (4G + 8A)
Plus/mínus: -6

Ďalším skúseným obrancom z minulých MS je aj Rayen Petrovický, ktorý momentálne hráva za juniorku TuTo Hockey vo Fínsku. Momentálne má na konte o 2 body viac, ako minulú sezónu a to sa mu podarilo dosiahnuť už o dva zápasy skôr.


Marko Stacha
Kamloops Blazers (Kan.)

Zápasov: 24
Bodov: 9 (5G + 4A)
Plus/mínus: +14

Rekordmanom, čo sa týka reprezentačných účastí na MS do 20 rokov, je Marko Stacha. V Kanadskej WHL, do ktorej prestúpil minulú sezónu z Trenčína zaknihoval vynikajúcich +14 bodov v ukazovateli plus/mínus a 9 bodov do štatistík.


Maxim Štrbák
Jokerit Helsinki (Fín.)

Zápasov: 16
Bodov: 6 (1G + 5A)
Plus/mínus: +5

Z juniorského tímu Jokeritu Helsinku poputuje prvýkrát na MS aj Maxim Štrbák. Minulý rok sa mu na MS "osemnástok" darilo, keď si pripísal gól a 2 asistencie v piatich zápasoch základnej skupiny.

Útočníci

Jakub Demek
Edmonton Oil Kings (Kan.)

Zápasov: 27
Bodov: 32 (11G + 21A)
Plus/mínus: +7

Našou nádejou do prvých radov je Jakub Demek z kanadskej WHL s jeho obdivuhodnými 32 bodmi v 27 zápasoch lídrom produktivity svojho domovského tímu Edmonton Oil Kings. Jakub býval na každých MS nižšej kategórie takisto lídrom v bodovaní, keď si v "sedemnástkach" pripísal 11 bodov a o rok neskôr ďalších 8 bodov. Koľko to bude v tomto ročníku?


Dalibor Dvorský
AIK Solna (Švéd.)

Zápasov: 30
Bodov: 28 (14G + 14A)
Plus/mínus: +5

Ešte len 16-ročný Dalibor Dvorský dominoval v juniorskom tíme AIK vo Švédsku, čo mu vyslúžilo pozvánku do jeho A-tímu, kde zatiaľ v desiatich zápasoch strelil jeden gól. Na minulých MS do 18 rokov bola jeho produktivita takisto celkom obdivuhodná - 8 bodov.


Martin Chromiak
Kingston Frontenacs (Kan.)

Zápasov: 23
Bodov: 32 (13G + 19A)
Plus/mínus: +4

Ďalším zámorským hráčom je Martin Chromiak z kanadského Kingston Frontenacs. Práva na neho si už uplatnil Los Angeles Kings a robí dobre, pretože Martin je v produktivite tímu medzi TOP 3. Toto by mali byť jeho druhé MS do 20 rokov. Minulý rok sa mu v nich podarilo raz skórovať.


Roman Faith
iClinic Bratislava Capitals/HK Dukla Ingema Michalovce

Zápasov: 22
Bodov: 12 (4G + 8A)
Plus/mínus: -2

Roman pôsobil do rozpadu dve sezóny v tíme Bratislava Capitals, odkiaľ sa túto sezónu pobral do Michaloviec. Tam má momentálne v 8 zápasoch dovedna 3 body a tieto MS budú pre neho takisto posledné, keďže na budúci rok dovŕši 20 rokov.


Maroš Jedlička
HKM Zvolen

Zápasov: 24
Bodov: 20 (9G + 11A)
Plus/mínus: +0

Platným hráčom v našom extraligovom Zvolene je aj Maroš Jedlička, ktorý vo svojich 19 rokoch obsadzuje v produktivite tretiu priečku za takými hráčmi ako Peter Zuzin a Kanaďanom Jérémym Royom. Na minulých MS sa mu nepodarilo bodovať, čo ale podľa nás napraví práve v tomto ročníku.


Matej Kašlík
Chicoutimi Sagueneens (Kan.)

Zápasov: 28
Bodov: 27 (15G + 12A)
Plus/mínus: +9

Matej sa v kanadskej QMJHL naozaj rozstrieľal a v tíme Chicoutimi Sagueneens mu takisto patrí tretia priečka v produktivite. Minulé Majstrovstvá nás reprezentoval a podarilo sa mu streliť jeden gól.


Samuel Krajč
HK Dukla Trenčín

Zápasov: 23
Bodov: 4 (2G + 2A)
Plus/mínus: -3

Naša liga ponúka aj ďalšieho hráča, ktorým je Samuel Krajč od trenčianskych vojakov. Má síce 19 rokov, ale tieto MS by boli jeho prvé v kategórii do 20-ročných. V nižších kategóriách nás však reprezentuje už od roku 2017.


Ján Lašák
Janesville Jets (USA)

Zápasov: 24
Bodov: 22 (12G + 10A)
Plus/mínus: +1

Syn nášho reprezentačného brankára Jána Lašáka je útočníkom amerického Janesville Jets. Jeho výkony v tíme mu v ňom vyniesli momentálne druhé miesto v tabuľke produktivity, takže jeho prvé MS môžu byť takisto prekvapením.


Filip Mešár
HK Poprad

Zápasov: 20
Bodov: 9 (5G + 4A)
Plus/mínus: +1

Ešte len 17-ročný Filip Mešár nastupujúci v extralige za HK Poprad si už stihol na svoje konto pripísať 5 gólov v našej najvyššej súťaži. Minulý rok hral na MS len dva zápasy, v ktorých sa mu nepodarilo bodovať, ale tento rok sa na neho bude tím spoliehať určite vo väčšej miere.


Oleksij Myklucha
Blainville-Boisbriand Armada (Kan.)

Zápasov: 26
Bodov: 18 (9G + 9A)
Plus/mínus: +4

Oleksij hráva v kanadskej QMJHL, kde je jeho pozícia v tímovej produktivite na priečke číslo 4. Predošlé Majstrovstvá za Slovensko nastúpil v štyroch stretnutiach a z nich vsietil jeden gól. 


Servác Petrovský
Owen Sound Attack (Kan.)

Zápasov: 25
Bodov: 20 (8G + 12A)
Plus/mínus: +0

Ešte len 17-ročný Servác Petrovský je už teraz štvrtým najlepším hráčom tímu kanadskej OHL, Owen Sound Attack. Ak sa pre neho tréneri rozhnodú, budú toto jeho prvé MS akejkoľvek kategórie vôbec.


Juraj Slafkovský
TPS Turku (Fín.)

Zápasov: 37
Bodov: 24 (7G + 17A)
Plus/mínus: +8

O žiadnom hráčovi našej reprezentácie sa toho nepopísalo viac ako o Jurajovi Slafkovskom. Tento 17-ročný mladík nás už reprezentoval na minulých Majstrovstvách "dvadsiatkarov", kde sa mu síce bodovať nepodarilo, no tento rok už pridal aj asistencie za Áčko v olympijskej kvalifikácii a príprave. V tíme TPS Turku takisto pokročil od juniorov do prvého tímu a tam si v dvadsiatich zápasoch pripísal zatiaľ 4 body za gól a tri asistencie.


Oliver Stümpel
Corpus Christi Ice Rays (USA)

Zápasov: 22
Bodov: 14 (6G + 8A)
Plus/mínus: +2

Syn Jozefa Stümpela, Oliver, je vo svojom tíme americkej NAHL na druhej priečke produktivity. V jeho osemnástich rokoch by toto boli prvé MS, ktorých by sa zúčastnil.


Adam Sýkora
HK Nitra

Zápasov: 26
Bodov: 7 (3G + 4A)
Plus/mínus: +2

Adam Sýkora hráva v našej najvyššej súťaži za tím HK Nitra, kde v 22 zápasoch dosiahol všetkých tohtosezónnych 7 bodov. Okrem toho nastúpil aj za repre do 18 rokov a jeden zápas aj za juniorku Nitry.


Pavol Štetka
HC Dynamo Pardubice (ČR)

Zápasov: 24
Bodov: 25 (10G + 15A)
Plus/mínus: +15

Pavlovi Štetkovi sa v českej juniorke Pardubíc nesmierne darí, keďže v jeho 18tke má na konte 25 bodov a závideniahodných +15 bodov v štatistike +/-. Tieto MS by pre neho takisto mohli byť prvými v  jeho kariére.

Dva dni pred Vianocami (22. decembra) po skončení prípravného kempu v Red Deer dozvieme, ktorí ďalší 3 hráči opustia tento širší výber. Predchádzať tomu budú ešte dva prípravné zápasy, keď 20. decembra o 20:00 nášho času vyzveme Fínsko a v noci z 21. na 22. decembra o 3:30 hodine nastúpime proti Rakúsku. Vývoj základnej skupiny budeme samozrejme sledovať aj s našim portálom.

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 17.12.2021 15:36