MS "U20"

Slováci šťastlivo dorazili do Red Deeru, dva dni v izolácii aj vítajú

Slováci v Red DeerPo vyše 27-hodinovej štreke dorazila výprava slovenskej juniorskej reprezentácie do dejiska základnej B-skupiny majstrovstiev sveta v Red Deere. Všetci členovia prichádzajúci z Európy i zámoria absolvovali ešte na letisku v Edmontone povinné PCR testovanie a po autobusovom presune do konečnej destinácie zamierili do 48-hodinovej izolácie. Tá sa po dvoch negatívnych PCR testoch pre všetky výpravy skončí 18. decembra ráno kanadského času.

Pôvodný 26-hodinový plán mierne naštrbilo medzipristátie na Islande. Na letisku v Keflavíku stálo lietadlo spoločnosti EuroAtlantic s výpravami Slovenska, Česka, Nemecka a Rakúska viac ako 100 minút, hoci pôvodne malo iba 30. Dôvodom boli problémy s dotankovaním, ktoré sa, našťastie, podarilo vyriešiť. A tak sa tesne pred 23.00 slovenského času začal sedemhodinový transfer do Edmontonu. Ponad Grónsko a východokanadskú ľadovcovú krajinu zamierilo lietadlo do provincie Alberta a krátko po 22.15 miestneho času napokon pristálo na edmontonskom letisku.

Po povinnom testovaní a občerstvovacej stanici privítal slovenskú výpravu na ceste z letiska do autobusu poriadny mráz. Teploty klesali k hodnote -30 stupňov Celzia. Cez zasneženú a ľadom zaliatu krajinu cestoval autobus so Slovákmi do Red Deeru asi 90 minút. Po príchode zamierili hráči i členovia realizačného tímu do samoizolácie. Takmer všetci zo štrnástich hokejistov, ktorí sa mali k tímu pripojiť priamo v mieste dejiska, už boli v tom čase vo svojich izbách.

„Cesta bola náročná, ale je súčasťou majstrovstiev sveta. Nebolo to jednoduché. Úspešne sme však v Red Deere a ideme si oddýchnuť,“ vravel hlavný tréner dvadsiatky Ivan Feneš. „Let sa zdal byť nekonečný. Pozeral som veľa filmov, počúval mnoho muziky. Aj toto je súčasť hokeja.“

Najbližších 48 hodín v izolácii nebude hráčom slúžiť výlučne na oddych a dočerpanie energie. „Prioritne si ľahneme do postelí, dobre sa vyspať. Ďalší deň nás čaká ešte jedno testovanie. V popoludňajších hodinách si urobíme off-ice tréning v izbách. Dozaista však začneme čas, ktorý máme, maximálne využívať. Každú jednu minútu do úvodného duelu na majstrovstvách sveta plánujeme zodpovedne zužitkovať. Z toho vyplýva, že nás čaká mnoho spoločných mítingov,“ dodal k plánu na najbližšie dva dni tréner Ivan Feneš.

Dobrá nálada napriek dlhej štreke neopúšťala útočníka Romana Faitha, ktorý si spoločne s Jurajom Slafkovským, Šimonom Nemcom, Samuelom Krajčom či Rayenom Petrovickým krátili cestu vzájomnou zábavou. „V najbližších dvoch dňoch v izolácii som si plánoval oddýchnuť, ale nebude to ľahké, pretože dva dni budem musieť vkuse počúvať Juraja Slafkovského. Je však mojou úlohou sa oňho postarať, sľúbil som to jeho rodičom, keďže on ešte nie je dospelý,“ vtipkoval Roman Faith, 19-ročný útočník Dukly Michalovce, na adresu o dva roky mladšieho spoluhráča a kamaráta. Následne preladil na vážnejšiu nôtu. Tohtoročnú 27-hodinovú cestu mohol porovnať s vlaňajšou do Edmontonu za rovnakým účelom. „Veľmi náročná cesta. Let trval približne rovnako ako vlani, akurát tento rok nám pribudla cesta autobusom. Z Piešťan do Mníchova, aj z Edmontonu do Red Deeru. Som riadne unavený, dva dni v karanténe padnú vhod,“ dodal Roman Faith.

Najdlhší let v živote zažil 17-ročný Adam Sýkora, ktorý prišiel do Kanady zabojovať o premiérovú účasť na juniorskom šampionáte. „Už som v minulosti letel do Quebecu a Chicaga, ale vtedy to nebolo také zdĺhavé, ako teraz. Aspoň som si v lietadle prečítal anglickú knihu. Pozrel si filmy, počúval hudbu, zahral si hry v mobile a aj si nejaké dve hodinky pospal. Verím, že v najbližších dvoch dňoch dobre zregenerujeme a na prvý tréning na ľade bude pripravení,“ uviedol Adam Sýkora.

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 16.12.2021 13:24