ZOH Peking 2022

Olympiáda bude bez hráčov NHL. Šatan: "Obrovská šanca pre hráčov z Európy"

Miroslav ŠatanOlympijský hokejový turnaj v Pekingu bude budúci rok bez hráčov zo zámorskej NHL. Vedenie zámorskej profiligy sa na tom dohodlo s hráčskou asociáciou NHLPA. Dôvodom je pandémia koronavírusu a množiace sa odložené zápasy v profilige. 

Prezident SZĽH a generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan toto rozhodnutie očakával. „Náznaky v poslednom čase boli a takýto výsledok sa očakával. Je to na škodu veci. Olympiáda by mala mať najlepších hráčov. Sám si to ako hráč pamätám. Malo to cveng. Ale aj bez hráčov NHL bude olympiáda zaujímavá a opäť sa môžu udiať prekvapenia ako naposledy v prípade Nemecka. Je to obrovská šanca pre hráčov z Európy a my by sme radi boli jedným z tých prekvapení,“ povedal odhodlane Miroslav Šatan.

Generálny manažér našej reprezentácie hovorí, že bez hráčov NHL stratí každý tím na kvalite. „Tie najsilnejšie hokejové krajiny strácajú viac ako stratíme my. Olympijský turnaj sa kvalitatívne vyrovná. My sa budeme snažiť byť pozitívnym prekvapením.“

Detaily dohody medzi NHL a NHLPA by mali byť známe v najbližších hodinách. Vedenie slovenského tímu by však mohlo pomýšľať aj na hráčov z AHL. „Špecifiká dohody zatiaľ nevieme. Ak by to bolo možné a obmedzenia by sa nevzťahovali na hráčov AHL, určite sa budeme snažiť o vybavenie výnimky pre našich hráčov, ktorí pôsobia v AHL a majú záujem ísť na olympiádu,“ vysvetlil Miroslav Šatan. 

Na zimnej olympiáde budú hráči NHL chýbať druhýkrát za sebou. V roku 2018 v Pjongčangu sa pod piatimi kruhmi tiež nepredstavili. Pôvodne sa síce NHL s NHLPA aj Medzinárodnou hokejovou federáciou IIHF dohodli na účasti hráčov na ZOH 2022 aj 2026, vedenie NHL však pre koronavírus muselo odložiť 50 zápasov v tejto sezóne a aj zo strachu pred šíriacou sa verziou omikron sa teraz dohodli, že najprestížnejší hokejový turnaj za ostatné štyri roky bude bez hráčov zámorskej profiligy. 

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 22.12.2021 13:52