hockey-LIVE

Prečo je v Lotyšsku ľadový hokej populárnejší než futbal?

HokejLotyšsko je pomerne malá krajina ležiaca na severovýchode Európy, ktorá sa radí k pobaltským krajinám. Rozlohovo je o niečo väčšia než Slovensko, avšak žije v nej len niečo okolo 2 miliónov obyvateľov. Napriek tomu je ale Lotyšsko známe po celom svete. Zásluhu na tom majú športy, ktoré sú v krajiny veľmi populárne. Medzi päť najpopulárnejších športov by sme mohli zaradiť ľadový hokej, futbal, basketbal, atletiku a individuálne športy. Deti sú už od malička vedené k športom, čoho výsledkom je skvelé presadenie vo svete.

Photo source: Unsplash

Globálne najpopulárnejšie športy

Preferencie jednotlivých športov sa v jednotlivých krajinách líšia, avšak má na tom podiel hneď niekoľko faktorov. V južnejšie položených krajinách inklinujú populácie skôr k letným športom, zatiaľ čo v tých severnejších, majú bližšie k zimným športom. Logika za tým je skutočne jednoduchá, keďže pre tieto športy majú vhodnejšie podmienky. Na rozdiel od poradia popularity športov v Lotyšsku, sú globálne rebríčky o niečo iné. Najpopulárnejším globálnym športom je jednoznačne futbal, ktorý miluje viac než polovica svetovej populácie. Druhé miesto patrí kriketu, ktorý u nás v Európe moc priaznivcov nemá. Na treťom mieste sa nachádza basketbal, ktorý sa v našich končinách síce hrá, ale určite nepatrí medzi významne rozšírené športy. Až na štvrtom mieste sa nachádza hokej, ktorý zahŕňa ako ľadový hokej, tak aj pozemný hokej. Toto poradie vychádza z viacerých faktorov, ako napríklad počet fanúšikov, sponzoring, popularita na internete či dostupnosť. 

Na Slovensku vedie futbal

I keď je osveta ľadového hokeja u nás pomerne dobrá, stále viac fanúšikov preferuje futbal. Naše podnebné podmienky hrajú do karát obom športom, keďže sa nachádzame v miernom pásme. Na popularite teda zohráva rolu mnoho ďalších faktorov, ako napríklad už spomínaná dostupnosť. Zatiaľ čo futbal môžete hrať s minimálnou výbavou, pri hokeji to už tak jednoduché nie je. Preto stále viac rodičov vedie svojich potomkov skôr k futbalu než k hokeju. Avšak čo sa týka profesionálnej úrovne a súťaží, tak sú spomínané rozdiely oveľa menšie. Slovenská populácia má vzťah k obom športom, a tak by sme mohli veľmi dlho diskutovať, ktorý šport nás, ako národ, viac vystihuje. Malým indikátorom ale môže byť počet súťaží, ktoré u nás aktívne fungujú, a tie hrajú do karát práve futbalu.

Situácia v Lotyšsku

Lotyšsko sa nachádza severnejšie než my, takže je jasné, že podmienky pre ľadový hokej tu budú oveľa priaznivejšie. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa v Lotyšsku považuje ľadový hokej za národný šport. História lotyšského hokeja sa datuje do 30. rokov 20. storočia, kedy bol sformovaný národný hokejový tím. Od vtedy sa rok čo rok snažia mladí presadiť, aby aj oni mohli reprezentovať svoju krajinu v národnom športe. Čo sa týka futbalu, tak ten síce má svojich priaznivcov, ale je ich podstatne menej. Najväčším úspechom je kvalifikácia na UEFA Euro 2004, kde Lotyši dokázali uhrať bezgólovú remízu so silným Nemeckom. Práve tento zápas bol skvelou príležitosťou pre totalizátorové stávky, anglicky nazývané „totalizators“, ktorých výherná hodnota závisí od celkového počtu a rozloženia jednotlivých stávok. Nikto takýto dobrý výsledok nečakal, preto sa dôvera vyplatila.

Ostatné európske krajiny

Keby sme chceli veľmi generalizovať, tak v Európe vcelku platí, že čím ideme severnejšie, tak stúpa popularita ľadového hokeja, a čím južnejšie, tým stúpa popularita futbalu. Takže v takom Taliansku či Španielsku vyhráva futbal, zatiaľ čo napríklad vo Fínsku či Švédsku vyhráva hokej. Výnimkou je Veľká Británia, kde je práve futbal národným športom.

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 5.5.2022 11:03