MS "U20"

Kanaďania oproti vlaňajšku vylepšili vianočné menu, recitátor Repčík zažil ovácie

SR20Dopoludňajšie nakladanie výstroja a batožiny, dvojhodinový presun autobusom z Trura do Monctonu a štedrovečerné posedenie v kruhu spoluhráčov a členov realizačného tímu. Taký bol program slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov v sobotu 24. decembra v Kanade.

Mladí Slováci zamierili po týždni v prípravnom kempe do dejiska šampionátu. V monctonskej aréne Avenir Centre odohrajú všetky zápasy základnej B-skupiny, v ktorých nastúpia proti Fínsku, USA, Švajčiarsku a Lotyšsku. Počas Štedrého dňa však išiel hokej bokom. Hráči netrénovali, po ceste si oddýchli a večer ochutnali kanadskú verziu slovenských vianočných jedál.

Na stole nechýbala kapustnica, zemiakový šalát alebo ryba. Domov pripomínali taktiež oblátky s medom či koláče od Slovákov žijúcich v krajine javorového listu. „Jedlo nebolo až také podobné tomu, na aké sme zvyknutí doma, ale súhlasím so spoluhráčmi, že v porovnaní s minulým rokom to bolo lepšie. Kuchári sa tentoraz viac posnažili,“ usmieval sa Maxim Štrbák, ktorý zažíva druhé kanadské vianoce v rade. 

Od vedľajšieho stola naňho, rovnako ako vlani, dozeral otec Martin Štrbák. „Je to malé plus. Všetci sme momentálne ďaleko od rodín, a preto mi jeho prítomnosť pomáha,“ hovoril mladý bek. Hráča Sioux Falls Stampede v USHL potešila pod stromčekom najmä kniha Craiga Ramsayho. Okrem nej si všetci členovia výpravy odniesli aj zimnú čiapku a tašku s vitamínmi od partnera SZĽH, siete lekární BENU.

Ešte pred samotnou večerou zaujalo recitátorské vystúpenie Petra Repčíka, ktorý sa dočkal potlesku v stoji od všetkých prítomných v miestnosti. „Pán tréner Štrbák ma pozná od detstva a oslovil ma, či nemám niečo v repertoári. Pamätal som si zopár básničiek, táto sa hodila k danej situácii, a tak som to skúsil. Vybral som si dielo Výstrel z motyky od Jozefa Urbana, s ktorým som obsadil v minulosti druhé miesto na krajskom kole v súťaži Hviezdoslavov Kubín,“ povedal pre Hockey Slovakia 18-ročný ročník, ktorý si pochvaľoval štedrovečerné jedlo.

„Večera bola chutná v rámci možností a so spoluhráčmi sme si to užili. Z darčekov ma zaujala predovšetkým kniha Šťastný chlapec o Craigovi Ramsaym. Určite si ju prečítam a verím, že z nej naberiem nové skúsenosti,“ doplnil odchovanec košického hokeja pôsobiaci v kanadskej juniorskej súťaži QMJHL. Okrem Repčíka však zabával tím aj náš šofér Jim, ktorý si pre všetkých pripravil malé darčeky.

Slovenských hokejistov čaká v nedeľu 25. decembra prvý tréning v Monctone. Ešte pred ním absolvujú oficiálne tímové fotenie. Úvodný zápas šampionátu odohrajú v utorok 27. decembra o 17.00 SEČ proti rovesníkom z Fínska. 

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 25.12.2022 10:48