MS "U20"

Každý systém má diery a nevýhody, vraví pred duelom s Fínskom Pavol Funtek

Pavol FuntekSlovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov odohrá v utorok prvý zápas na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie v Kanade. V monctonskom Avenir Centre nastúpi o 17.00 SEČ proti rovesníkom z Fínska, ktorí v úvodnom súboji turnaja podľahli Švajčiarom tesne 2:3 po predĺžení.

Mladí Slováci narazili na Fínov aj na letnom šampionáte v Edmontone. V záverečnom dueli základnej skupiny im podľahli vysoko 3:9. Nevydarené vystúpenie si pamätá podstatná časť súčasného kádra. „Vtedy nám to vôbec nevyšlo. Doplatili sme na veľa vylúčení a nepodali sme dobrý výkon. Momentálne však vládne v tíme lepšia nálada a sme pripravení napraviť tento výsledok,“ povedal útočník Libor Nemec.

Deväťnásťročný forvard dobre pozná fínsku hokejovú školu, keďže už tretiu sezónu nastupuje v mládežníckych tímoch Lukko Rauma. „Fíni sú vynikajúci korčuliari a hrajú pozorne v defenzíve. Očakávam náročný zápas vo vysokom tempe, počas ktorého budeme musieť robiť všetko v čo najvyššej rýchlosti. Našou silnou stránkou môžu byť presilovky, ktoré nám vychádzali na tréningoch. Takisto sme silní v prechode do útoku, vieme udrieť z prečíslení. Určite dokážeme hrať s Fínmi vyrovnanú partiu a môžeme zvíťaziť,“ doplnil Nemec. 

Druhým mužom v kádri Ivana Feneša, ktorý pôsobí vo fínskej juniorskej lige, je Pavol Funtek. Rovnako 19-ročný bek v aktuálnej sezóne nastupuje za klub Ketterä. Takmer dvojmetrový obranca zaujal trénerov v príprave na šampionát spoľahlivou defenzívnou hrou a v súboji so „Suomi“ zažije premiéru na majstrovstvách sveta do 20 rokov.

„Stále je to pre mňa veľké prekvapenie, že som súčasťou tímu. Snažím sa však tvrdo pracovať každý deň a odovzdávať maximum v zápasoch aj tréningoch. Som veľmi vďačný za túto príležitosť. Budem sa snažiť prispieť k tímovému úspechu plnením úloh, ktoré mám v rámci mužstva,“ hovoril Funtek, ktorý očakáva náročný zápas so severským súperom.

„Fíni sú známi vynikajúcim korčuľovaním a v posledných rokoch stavajú na kvalitnej defenzíve, z ktorej vyťažili veľmi dobré výsledky. Na druhej strane, každý systém má svoje diery a nevýhody. Ak ich využijeme, môžeme uspieť,“ doplnil. 

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 27.12.2022 07:03