MS "U20"

Môžeme mať rešpekt, ale nie strach, hovorí pred štvrťfinále Ivan Feneš

FenesSlovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov siahala na víťazstvo v základnej B-skupine majstrovstiev sveta juniorov v Kanade. V tretej tretine záverečného súboja so Švajčiarmi viedla 3:1, ale neudržala dvojgólový náskok a napokon prehrala 3:4 po samostatných nájazdoch. Nezvládnutý záver stretnutia zosunul Slovákov na tretie miesto v skupine a spôsobil, že súpermi našich hráčov vo štvrťfinále turnaja budú domáci reprezentanti.

Slovenskí hokejisti nazbierali v základnej skupine sedem bodov. Na úvod podujatia síce podľahli Fínom, ale následne zdolali Američanov aj Lotyšov a bodovali tiež proti Švajčiarom. „Kanada je najsilnejší možný protivník, ktorého sme mohli dostať. Za tretiu tretinu so Švajčiarmi sme si to však asi zaslúžili. Mali sme situáciu vo vlastných rukách a naše ego nás zdolalo,“ zhodnotil hlavný tréner Ivan Feneš.

Zápas Kanada – Slovensko je naplánovaný na záver štvrťfinálového programu. Úvodné buly padne v Halifaxe o 19.30 miestneho času (v utorok 3. januára o 0.30 SEČ). „Čaká nás hokejové peklo, na ľade aj na tribúnach. Treba sa na to pripraviť. Môžeme mať rešpekt, ale nesmieme nastúpiť so strachom. Ak v hlavách neuveríme tomu, že môžeme uspieť, potom sa to neudeje ani v zápase. Určite nám však nebude stačiť hrať obyčajný hokej,“ zdôraznil kouč.

Slovenská výprava by v prípade víťazstva nad Švajčiarskom zotrvala v monctonskom Avenir Center. Namiesto toho musela stráviť novoročné dopoludnie v autobuse na ceste do Halifaxu. Z dôvodu presunu mladí Slováci v nedeľu nebudú trénovať. Pred duelom s Kanadou absolvujú iba pondelňajšie rozkorčuľovanie.

Slovenský tím má čerstvú skúsenosť s kanadskými rovesníkmi, proti ktorým nastúpil v rámci prípravy pred šampionátom. V Monctone prehral s favoritom na zisk zlatých medailí 1:6. „Dôležité bude postrážiť si najväčšie hviezdy súpera a dbať na dobrú defenzívu. Ak budeme držať čo najdlhšie bezgólový stav, Kanaďania budú frustrovaní a potom môžeme udrieť z protiútokov. Myslím si, že určite máme šancu zvíťaziť,“ hovoril útočník Filip Mešár, ktorý si dobre uvedomuje kvalitu protivníka na čele s Connorom Bedardom. 

„Kanaďania majú každý rok kvalitný tím plný talentovaných hráčov. Prezentujú sa rýchlym kombinačným hokejom, ktorý je ich najväčšou zbraňou. Zároveň hrajú šampionát v domácom prostredí a bude ich hnať dopredu zaplnená aréna. Nesmie nás to však zastaviť. Potrebujeme hrať naďalej tímovo ako dobrá partia,“ doplnil prvokolový draftový výber Montrealu Canadiens. 

Ďalšie štvrťfinálové dvojice vytvorili Česi so Švajčiarmi, Američania s Nemcami a Švédi s Fínmi. V súbojoch o záchranu v elitnej kategórii MS sa stretnú hokejisti Rakúska a Lotyšska.  

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 2.1.2023 07:18