hockey-LIVE

Od sezóny 2024/25 budú vo všetkých súťažiach SZĽH povinné chrániče krku

Chránič krku na KopitaroviOd sezóny 2024/2025 bude nosenie chráničov krku povinné pre všetkých hráčov vo všetkých súťažiach, ktoré organizuje Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), bez ohľadu na vekovú kategóriu.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) zmenila pravidlá po tragickom úmrtí hráča v britskej lige a ďalších nebezpečných situáciách na ľade. Kým doteraz bolo nosenie chráničov krku povinné len pre hráčov určitého veku, od sezóny 2024/2025 sa táto povinnosť rozšíri na všetkých hráčov v seniorských súťažiach ako Tipos Extraliga, TIPOS Slovenská hokejová liga a Slovenská ženská hokejová liga, pričom 2. Slovenská hokejová liga sa pridá od 1. januára 2025. Tento krok schválili aj ligové rady jednotlivých súťaží.

„Oceňujeme zodpovedný prístup slovenských klubov, ktoré už v minulom roku začali proaktívne zavádzať nosenie chráničov krku. Aj keď bude táto povinnosť platná až od novej sezóny, kluby sú s týmto krokom stotožnené. Verím, že hráči si rýchlo zvyknú, pretože ochrana zdravia a zvýšenie bezpečnosti sú nesmierne dôležité,“ vyjadril sa Rastislav Konečný, manažér Športového oddelenia SZĽH.

Podľa nariadenia IIHF budú chrániče krku povinné aj na všetkých medzinárodných podujatiach, vrátane Zimných olympijských hier a Majstrovstiev sveta.

Význam chráničov krku

Krk patrí medzi najzraniteľnejšie časti tela hokejistu. V rýchlom a fyzicky náročnom športe, akým je hokej, môžu nastať rôzne zranenia, vrátane porezania korčuľou, ktoré môžu byť extrémne nebezpečné a potenciálne aj život ohrozujúce. Chránič krku poskytuje dodatočnú ochranu a znižuje riziko vážnych následkov. Moderné chrániče sú vyrobené z ľahkých materiálov, ktoré hráčom nebránia v pohybe.

Okrem fyzickej ochrany poskytuje povinné nosenie chrániča aj psychologickú výhodu, pretože hráči sa cítia bezpečnejšie, čo im umožňuje sústrediť sa viac na hru a zlepšovať svoj výkon.

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 3.9.2024 14:18