ZOH Pjongčang 2018

Američania boli v základnej skupine pre Slovensko neprekonateľnou prekážkou

testPo dni voľna našej reprezentácie nás v piatok čakal v rýchlom slede ďalší silný súper našej skupiny - výber USA. Slovensku sa v tomto zápase nepodarilo bodovať a po tesnej prehre 1:2 je v skupine B na priebežnej druhej pozícii.

Po vzájomnom "oťukávaní" si súpera prišla prvá strela zápasu v podaní našich hráčov až v 3.minúte. Neznamenala ale väčšie riziko pre Zapolskeho, keďže bola zblokovaná. Američania prvýkrát ohrozili Laca v bránke až v 5. minúte, ale ich strela nebola mierená presne. Nebezpečnejšia bola až tá z hokejky obrancu Welcha v 7.minúte. Tú ale takisto Laco bez problémov likvidoval lapačkou. V tej istej minúte sme ale museli pykať za faul Hovorku a to Američania expresne využili presnou strelou Donata ponad vyrázačku Laca. Slováci na vyrovnanie nepotrebovali ani 15 sekúnd, keď prekvapeného Zapolskeho prekonal strelou takmer od bránkovej čiary Surový, po teči Kudrnu. V 11. minúte sa po krídle pekne uvoľnil Bakoš, ale mieril iba na vyrázačku brankára. 8 minút pred koncom tretiny nás oslabil Baranka, Amerika si dokázala vytvoriť náležitý tlak, ale ten stroskotal pri všetkých troch pokusoch na Lacovi. V 17. minúte musel Zapolski riešiť ďalšiu strelu Bakoša, ktorý sa dostal k puku po nahodení spoza bránky. Hneď na to mohol zvýšiť Bubela, ale ani Haščákova dorážka neslávila úspech. V prvej tretine sa už tak stav nemenil a hokejisti odchádzali do šatní za nerozhodného stavu 1:1 a na strely 9:7 pre USA.

Ihneď v úvode Američania prešli na vyšší stupeň a do 25. minúty pridali 5 striel, ktoré ohrozili Laca. Ďalšiu presilovú hru USA nevyužilo, dokonca sme pri nej dva krát dobrými pokusmi mohli kontrovať v útoku. V 29. minúte pohrozili opäť hokejisti spoza oceánu, ale Laco s 19. zákrokmi je už dlhšiu dobu nepriestrelný, tak ako aj jeho náprotivok. V 33. minúte to bol Cingel, ktorý bol veľmi blízko k vedúcemu gólu, keď dorážal zblokovaný puk Zapolskim. V následnom protiútoku ale fauloval Valach a poslal nás do hry so štyrmi hráčmi. Oslabenie sa nám podarilo prežiť a polovicu z neho držať puk ďaleko od našej bránky. V 37. minúte sme hrali prvú presilovku slovenského tímu v zápase pri útočnom faule Greenwaya, počas ktorej si vytvoril dobrú príležitosť Nagy. Jeho puk ale nedokázal nikto doraziť. Neskôr sme sa už počas nej v pásme neusadili. Druhá tretina sa tak uzavrela v nezmenenom stave a na strely Slovensko výraznejšie zastávalo - 16:6.

Na začiatku tretej tretiny to boli strely USA, ale aj dve podarené z našich hokejok. Tú poslednú mal na svedomí Kudrna v 42. minúte a mierila iba do lapačky Zapolskeho. O minútu neskôr sme ale hrali so šiestimi hráčmi a v následnej presilovke sa rýchlo pred bránou zorientoval Donato a zvýšil na 2:1. Terry nám hneď po góle poskytol presilovú hru, v nej sme sa ale vôbec nedokázali usadiť v útočnom pásme. Bez vyloženejších šancí hra pokračovala až do 52. minúty, kedy sa Slovákom podarilo vytvoriť súvislejší tlak na obrannú líniu Ameriky. Štadión, ktorý sa už bavil mexickými vlnami, videl ešte ďalšie tri pokusy o vyrovnanie nepriaznivého stavu. Tréner Craig Ramsay sa odhodlal odvolať Laca až 40 sekúnd pred koncom, ale na vyrovnávajúci gól to nestačilo. Slovensko tak podľahlo tímu USA tesne 1:2.

Posledný zápas základnej B-skupiny nás čaká hneď zajtra o 13:10 stredoeurópskeho času, v ktorom budú chcieť Slováci odčiniť túto prehru a proti Slovinsku si pripísať ďalšie body do tabuľky. Tie by nám vedeli zabezpečiť vyššie postavenie v následnej kvalifikačnej tabuľke skupiny E, z ktorej sa po výhre postupuje do štvrťfinále. V tom budú čakať už skôr kvalifikované tímy z prvých miest základných skupín.

Slovinsko vyhralo svoj prvý zápas v skupine práve nad Američanmi a o tomto čase hrá druhý zápas s Ruskom. Tak, ako aj pre nás, aj pre našich blízkych susedov bude zajtrajší zápas "6-bodový", a bude sa potrebné na neho pripraviť po všetkých stránkach. Držte v sobotu palce našim hokejovým reprezentantom!

Komentáre
Odoslať

Pavol Švantner


Publikované: 16.2.2018 08:20